SO/NO

 

Nordens geografi

Göran Tengnäs

I vår andra del, Nordens geografi, arbetar eleverna med länderna i Norden. På många av våra kunders begäran har vi gjort en särskild pärm med enbart de nordiska länderna, Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island. Dessutom behandlas utförligt de tre självstyrande områdena Åland, Färöarna och Grönland.
   I Nordens geografi beskrivs hur landskapet i Norden skapades under istiden, hur Norden befolkades och hur människorna påverkat landskapet. Vidare läggs det stor vikt på samerna, deras historia och hur deras liv ser ut idag.
   Eleverna kan jämföra och analysera de nordiska ländernas naturtillgångar och näringar, samt fördelningen av Nordens befolkning. Alla de nordiska länderna presenteras med både fakta och kartor.
   I alla kapitel varvas faktatexter med arbetsblad, som tränar eleverna att söka och jämföra fakta, att hitta sammanhang, värdera och analysera.

Illustratör: Per-Anders Nilsson, Stefan Gustafsson, Göran Tengnäs, Bengt Tengnäs, Mona Balldin

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 50  sidor                     Skolår 3-7

Art nr 447…………………..…….365 k

 

Sveriges geografi

Göran Tengnäs

I vår första del, Sveriges geografi, arbetar eleverna med kapitel som Vad är geografi?, Sverige - vårt land, Kartan, Så formades Sverige, Väder och klimat, Naturtillgångar.
   Förutom dessa övergripande geografikunskaper, får eleverna utforska olika livsmiljöer i Sverige. Dessa livsmiljöer är I fjällen, Vid älven, I skogen, I staden, Vid sjön, Längs kust och hav och I jordbruksbygden. Inom varje livsmiljö studeras sambanden mellan natur- och kulturlandskap. Eleverna kan jämföra och analysera de olika livsmiljöernas naturtillgångar och näringar, samt fördelningen av Sveriges befolkning.
   Alla Sveriges landskap presenteras med både fakta och kartor. De behandlas vart och ett under tillhörande livsmiljö.
   I alla kapitel varvas faktatexter med arbetsblad, som tränar eleverna att söka och jämföra fakta, att hitta sammanhang, värdera och analysera.

Illustratör: Per-Anders Nilsson, Stefan Gustafsson, Göran Tengnäs, Bengt Tengnäs, Mona Balldin

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 120 sidor
Skolår 3 - 7

Art nr 445…………………..…….395 kr

 

 

Europas geografi

Göran Tengnäs

I vår andra del, Europas geografi, arbetar eleverna med kapitel som Europa - vår egen världsdel, Jorden förändras, Bergskedjor och vulkaner, Vatten i Europa, Transporter, Energi, Europeiska unionen och Hållbar framtid.
   Förutom dessa övergripande geografikunskaper, får eleverna utforska olika regioner i Europa. De sex regionerna är Norden, Östersjöländer, Västra Europa, Centrala Europa, Östra Europa och Södra Europa, där Norden beskrivs mer utförligt. Inom varje region studeras sambanden mellan natur- och kulturlandskap. Eleverna kan jämföra och analysera regionernas naturtillgångar och näringar, samt fördelningen av Europas befolkning.
   Alla Europas länder presenteras med både fakta och kartor. Länderna behandlas vart och ett under tillhörande region.
   I alla kapitel varvas faktatexter med arbetsblad, som tränar eleverna att söka och jämföra fakta, att hitta sammanhang, värdera och analysera.

Illustratör: Per-Anders Nilsson, Stefan Gustafsson, Göran Tengnäs, Bengt Tengnäs, Mona Balldin

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 120 sidor
Skolår 3 - 7

Art nr  446………………………..395 kr

 

Sveriges historia - Forntid Medeltid

Göran Tengnäs - Lovisa Tengnäs

Den första delen börjar med istiden. Eleverna får ta del av hur Norden befolkas, samt de utmärkande dragen för stenåldern, bronsåldern och järnåldern. Vidare behandlas bl. a. att leva under vikingatiden, vikingafärder, fornskandinavisk tro, kristendomens införande, medeltidens handelssystem, de nordiska staternas grundade, införandet av ståndssamhället och uppförandet av kyrkor, kloster, borgar och städer.
   Begrepp och gestalter som eleverna får träffa på är bl. a. flinta och bärnsten, offergåvor, hällristningar, skeppssättning, gravfynd, runskrift, Birka och Uppåkra, vikingaskatter, Ansgar, Olof Skötkonung, Birger jarl, Magnus Ladulås, Nyköpings gästabud, riddarborgar, heraldik, tornering, Magnus Eriksson, den Heliga Birgitta, digerdöden, hansan, drottning Margareta, Kalmarunionen. 
   Dessutom finns här flera avsnitt som behandlar den vanliga människans liv och förutsättningar.

Illustratör: Per-Anders Nilsson

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 86 sidor
Skolår 3 - 7

Art nr 453…………………..…….395 kr

 

Sveriges historia - Vasatid Stormaktstid

Göran Tengnäs - Lovisa Tengnäs

I vår andra del tar vi upp hur Kalmarunionen upplöstes, Gustav Vasa blir kung i Sverige, reformationen, några av de europeiska
upptäcktsresorna, vetenskapliga upptäckter och uppfinningar, Sveriges stormaktstid och det svenska Östersjöriket, migration till och från Sverige, järnexport och handel.
   Begrepp och gestalter som eleverna får träffa på är bl. a. Engelbrektsupproret, Sten Sture dä och dy, Stockholms blodbad, Kristian II, Olaus Petri, Martin Luther, Columbus, renässansen, Gutenberg, Västerås riksdag, Gustav Vasa och hans söner, Kopernikus, Galilei och Newton, Gustav II Adolf, Vasaskeppet, trettioåriga kriget, soldatliv, gruvdrift och järnbruk, Kristina, Karl X Gustaf, Karl XI, Karl XII, snapphanar, häxprocesser, vidskepelser, postverkets införande, samerna, Kung Sol, Peter den store.
   Dessutom finns här flera avsnitt som behandlar den vanliga människans liv och förutsättningar.

Illustratör: Per-Anders Nilsson

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 80 sidor
Skolår 3 - 7

Art nr  454………………………..395 kr

 

Sveriges historia - Frihetstid Gustaviansk tid 1800-tal

Göran Tengnäs - Lovisa Tengnäs

I den tredje och sista delen tar vi upp jordbrukets omvandling, globalt utbyte som resor till Asien, framväxten av parlamentarism och partiväsende, vetenskap och teknik, upplysningstidens tankar och revolutionerna, den stora folkökningen och dess konsekvenser.
   Begrepp och gestalter som eleverna får träffa på är bl. a. Ostindiska kompaniet, Rutger Macleans skiftesreformer, frihetstiden, mössor och hattar, Arvid Horn, Carl von Linné, Eva Ekeblad, Cajsa Warg, Polhem, Alströmer och Celsius, Gustav III, den svenska akademin, Carl Michael Bellman, Bernadotte, unionen med Norge, folkskolan, folkrörelser och rösträtten, kvinnor och barn i fabrikerna, vaccinering, Göta kanal, järnvägsbygge, Alfred Nobel och dynamiten, elektriciteten och glödlampan, samt utvandringen.
   Dessutom finns här flera avsnitt som behandlar den vanliga människans liv och förutsättningar.

Illustratör: Per-Anders Nilsson

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 80 sidor
Skolår 3 - 7

Art nr  455……………………..…..395 kr

 

Världen och kartan

Marie Tengnäs

I läromedlet Världen och kartan får eleverna rita egna kartor över sin närmaste omgivning t.ex. sitt eget rum, klassrum, skolgård och skolväg. De får träna på att hitta de fyra väderstrecken med hjälp av solen och rita en kompassros. Eleverna får träna på kartans tecken, färger och symboler. De får undersöka världen på kartan då de studerar kontinenterna, världshaven och världsdelarna, samt platser, lägen, gränser, väderstreck och storleksrelationer. Eleverna får läsa om djur, växter och natur, länder och flaggor, kända platser och sevärdheter runt om i världen.
 
Illustratör: Stefan Gustafsson

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 40 sidor
Skolår F - 3

 Art nr  443……………………..….365 kr

 

Minoritetsspråk och nationella minoriteter

Mona Balldin

Enligt Lgr 11 ska eleverna få kunskaper om de nationella minoriteternas (judar, romer, urfolket samerna, sverigefinnar och tornedalingar) kultur, språk, religion och historia.
  I detta läromedel får man bland annat läsa om Samernas historia, Rasbiologi och diskriminering, Tornedalingar och meänkieli, Finska krigsbarn, Romernas nationaldag, Jiddisch.

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 28 sidor i färg
Skolår 3 - 8

Art nr  463…………..………….....395 kr       

 

För en bättre värld

Mona och Bo Balldin

Enligt kursplanerna ska eleverna skaffa sig kunskaper om människors ojämlika villkor i världen, om människors och organisationer arbete för att förbättra människors levnadsvillkor, kunna föra resonemang om orsaker till och konsekvensr av ojämlika levnadsvillkor i världen, kunna redogöra för innebörden av de mänskliga rättigheterna enligt FN:s förklaring, skaffa sig kunskaper om barnens rättigheter enligt Barnkonventionen.
   Med anledning av dessa mål tar läromedlet För en bättre värld bland annat upp rubriker som Vad menas med fattigdom?, Vilka länder är fattiga? Varför är vissa länder fattiga och andra rika? Finns det fattiga barn i Sverige? Gå i skolan eller arbeta? Alla barn har rätt till… , Flyktingar, FN:s millenniemål, FN:s förklaring om mänskliga rättigheter, Barnkonventionen, Mycket återstår att göra.
  
KOPIERINGSUNDERLAG ~ 40 sidor i färg
Skolår 3 - 7

Art nr  462………………....…..…..445 kr

 

För en hållbar utveckling

Mona Balldin

Enligt Lgr 11 ska eleverna skaffa sig kunskaper om hur val och prioriteringar kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling, om vattnets betydelse, dess fördelning och kretslopp, om ekosystemtjänster, som nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft, om olika ekologiska samband, fotosyntes och förbränning, om ekosystem i närmiljön, samt ha kunskap om naturen som resurs för rekreation och upplevelser.
   Med anledning av dessa mål tar läromedlet För en hållbar utveckling bland annat upp moment som Utan solen inget liv på jorden, Näringskedjor och näringspyramider, Näringsvävar, Ekosystem och biotoper, Biologisk mångfald, Luften och ozonlagret, Växthuseffekten, Försurning, Övergödning, Vattnets kretslopp, Källsortering, Erosion och öken-spridning, Miljömärkning, Ekosystemtjänster, Hållbar utveckling.

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 50 sidor i färg
Skolår 3 - 7

Art nr  512………………....…..…..445 kr

 

Kartan

Göran Tengnäs

För att kunna nå målen i kursplanen i geografi,
är kartan ett användbart och nödvändigt verktyg. Om eleverna ska utveckla en säkerhet i att använda kartor är det viktigt att kartorna är ett återkommande inslag i undervisningen. Därför bör kartstudierna introduceras tidigt och ha ett innehåll som handlar om rumsuppfattning, men även kartor över närmiljön och delar av världen.
   Eleverna får i detta läromedel ta del av grundläggande kartstudier, där rumsuppfattning, kartan och dess uppbyggnad övas. De får även träna namngeografi från ett svenskt, nordiskt och europeiskt perspektiv, där relevanta namn och lägen på länder, vatten, öar, berg och orter tas upp.
   Exempel på sidor är Bygg ett landskap, Rita din egen karta, Karttecken, Kompassrosen, Våra väderstreck, Geografiska begrepp, Skattkartan, Sveriges landskap, Norden, Europas länder, Flaggor, Bokstavsjakt med kartregister, Landskapsvapen, Landskapsdjur, Meteorologi och Europapyssel.

Illustratör: Per-Anders Nilsson

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 40 sidor
Skolår 3-7

Art nr 444…………………..…….365 kr

 


Var kommer floderna ifrån?

Mona Balldin

Med anledning av målen i Lgr11 tar läromedlet Var kommer floderna ifrån? bland annat upp begrepp som Stora oceaner och andra hav, Strömmar, vågor, oväder och tidvatten, Sjöar - störst och djupast, Floder och älvar, Kanaler och vattenvägar, Glaciärer och isberg, Barriärrev och atoller, Varma och heta källor, Dånande vattenfall, Haven runt Sveriges kust.
  
KOPIERINGSUNDERLAG ~ 37 sidor i färg
Skolår 3 - 7

Art nr  429………………....…..…..445 kr

 

 

Hur har bergen bildats?

Mona Balldin

Med anledning av målen i Lgr11 tar läromedlet Hur har bergen bildats? bland annat upp begrepp som Höga berg och djupa dalar, Bergskedjor i Europa, Bergsbestigning, Sveriges och Norges fjäll, Tundran och tajgan, Lövskogsområde, Öknar, Stäpp, Savann, Regnskog, Odlad mark, Biobränsle och fossila bränsle.

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 40 sidor i färg
Skolår 3 - 7

Art nr  430…………..………….....445 kr       

 

 

Europas länder

Göran Tengnäs

I vårt nya läromedel Europas länder får eleverna utforska alla länder i vår egen världsdel. Vi har även denna gång tagit fasta på, att eleverna ska få lära sig det där lite annorlunda om vart och ett av de europeiska länderna. Dessutom hittar man nödvändiga och viktiga faktakunskaper om varje land och användbara ”blindkartor” med vilka eleverna kan träna ländernas namngeografi.
   I Europas länder får eleverna möta spännande läsning om de olika ländernas sevärdheter, historiska utveckling,
kända byggnader, sagor och legender, figurer från seriens och böckernas värld, samt verkliga personligheter inom film, idrott, politik, historia, konst, musik och litteratur.
   I Europas länder får barnen svar på frågor som 

~ Finns det en staty som kissar i Brüssel?
~ I vilket land tillverkas Toblerone?
~ Från vilket land kom greve Dracula?
~ Har malteserkors något med Malta att göra?
~ Varför byggde man den trojanska hästen?
 
Illustratör: Per-Anders Nilsson

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 77 sidor
Skolår 4 - 8

Art nr  442………………..……………...445 kr

 

Så kan man tro! - 2

Mona Balldin

Detta läromedel tar upp frågan
- Hur gick det sedan?
Hur har judendomen, kristendomen och islam utvecklats och förändrats under århundradens lopp?
   Enligt kursplanen i religion ska eleverna skaffa sig kunskaper om världsreligionernas urkunder, centrala tankegångar, levnadsregler, heliga rum och platser.

KOPIERINGSUNDERLAG  ~ 50 sidor i färg
Skolår 4 - 9

Art nr 426………..…….445 k

 

Så kan man tro! - 3

Mona Balldin

Detta läromedel tar upp frågan
- Hur gick det sedan?
Hur har hinduismen och buddhismen utvecklats och förändrats under århundradens lopp?
   Dessutom behandlas i denna del icke-religiösa livsåskådningar som t.ex. humanism och ateism.
   Läromedlet tar även upp begreppen etik och etiska frågor.

KOPIERINGSUNDERLAG  ~ 35 sidor i färg
Skolår 4 - 9

Art nr 427………..…….395 kr

 

Så kunde man tro förr!

Mona Balldin

I Så kunde man tro förr får eleverna arbeta med både vikingarnas asatro och den samiska religionen.
   Enligt kursplanen i religion ska eleverna kunna beskriva några grundläggande drag i
fornskandinavisk och äldre samisk religion. De ska även känna till några berättelser från dessa
religioner och kunna ge exempel på hur fornskandinavisk religion kan iakttagas i dagens samhälle.

KOPIERINGSUNDERLAG  ~ 33 sidor i färg
Skolår 4 - 9

Art nr 428………..…….395 kr

 

Kvinnor i historien

Göran Tengnäs

I skolans historieböcker kan man läsa om vad män har gjort och bestämt i alla tider, medan
kvinnorna knappt nämns. Flickorna i skolan hittar sällan förebilder i historieböckerna. Det finns helt enkelt få starka kvinnor att se upp till.
   Därför har vi tagit fram ett läromedel som lyfter fram Kvinnor i historien. Vi försöker besvara frågor som; Vilka kvinnliga personer har gått till historien? Vilka kvinnor har blivit berömda, kända, eller kanske till och med ökända? Vilka kvinnliga historiska levnadsöden är intressanta att känna till för våra elever?
   I bokstavsordning presenteras 25 kvinnoöden från hela världen. Här möter vi Kleopatra, Filippa av England, Ingegerd Olofsdotter, Cixi, Marie Curie, Pocahontas, Rosa Parks, Margareta, Elizabeth I, Lucia, Maria Montessori, Astrid Lindgren, Karin Månsdotter, Amelia Earhart, Marie Antoinette och många fler. 
   Precis som i De gick till historien presenteras varje kvinnlig person med ett textblad och två arbetsblad. På textbladet kan eleverna läsa om personens liv. De två arbetsbladen består av ett frågeblad, som passar samman med textbladet. Detta arbetsblad ger en bra träning i både
sökläsning och läsförståelse. Det andra arbetsbladet innehåller ett porträtt att måla, eller att använda som underlag för eget bildskapande. Dessutom innehåller sidan hjälpord eller stödord, som relaterar till textbladet. Med hjälp av dessa ord, kan eleverna själva skriva och berätta om den historiska personen.

Illustratör: Per-Anders Nilsson

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 75 sidor  Skolår 4 - 8

Art nr  452………………..……………...445 kr

 

Naturnära

Marie Bosson Rydell

Att vara ute i naturen i alla väder och under alla årstider är det bästa sättet att lära sig om naturen! Man måste helt enkelt vara Naturnära!
   Barnen lär sig genom att själva upptäcka. De får en känsla för miljön och ser sin plats i sammanhanget. De får frisk luft, motion och tillfälle att göra sig av med lite spring i benen.
   Med läromedlet Naturnära kan du snabbt och enkelt planera en utomhuslektion. Oftast behövs inget extramaterial. Varje sida innehåller Fakta och Bild av vad ni ska undersöka under utevistelsen. Det finns även ett avsnitt vi kallat Kul att veta. Roliga utomhusexperiment presenteras under rubriken Prova själv. Sist på sidan ges tips på en Lek ni kan leka tillsammans.
   Exempel på Naturnära uppdrag är kottar, fjärilar, stubbar, kastanjer, mossor, lavar, skalbaggar, stenar, maskar, blommor, myror, frukter, spindlar, sädesslag, spår i snön, grodor, sniglarbjörk, ek, gran, tall, rönnbär, bin och humlor.
   När ni använder Naturnära får ni en lärorik lektion med faktakunskaper och praktiska övningar, där lekar gynnar motorik och koordination och där samarbete väver samman barngruppen. Naturnära passar bra i skolår F - 6. Om man låter barnen ta med sig matsäck och sittunderlag har man gjort utevistelsen komplett!

Illustratör: Per-Anders Nilsson

IDÉPÄRM / KOPIERINGSUNDERLAG ~ 27 sidor  Skolår F - 6

Art nr  521………………..……………...365 kr
 

Lilla Så kan man tro!

Mona Balldin

Att ha kunskaper om olika religioner är viktigt för att vi människor ska kunna respektera varandra och förstå andra människors sätt att tänka och leva.
   I Lilla Så kan man tro får de yngre eleverna stifta kontakt med judendom, kristendom och islam. Det är tre religioner, som har samma rötter, delvis samma berättelser, men även mycket annat gemensamt.

Eleverna får här ...
- läsa och arbeta med några av dessa tre 
  religioners berättelser och viktigaste
  tankegångar
- reflektera både över sina egna och andra
  människors tankar och handlingar
- tänka efter vad som är rätt och orätt
- lära känna de tre religionernas symboler,
  högtider, heliga böcker och platser,
  seder och traditioner

Texterna är skrivna så, att pedagogen lätt ska kunna ”läsberätta” dem, om inte eleverna  själva kan läsa dem. Texterna varvas med arbetsuppgifter av olika slag, t.ex. skriva små reflektioner, kommer du ihåg-frågor, vem är jag-frågor, bilder att rita och måla eller färglägga, ordflätor och tipsfrågor.

Genom att eleverna bidrar med egna tankar och funderingar kan pärmens olika sidor kanske sättas ihop till elevens egna första religionskunskapsbok.

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 35 sidor i färg
Skolår 2 - 4

Art nr 425…………………..…….395 kr
 

Sveriges landskap

Göran Tengnäs

I vårt nya läromedel Sveriges landskap får eleverna inte bara lära sig traditionell kunskap om våra landskap, utan även lite annorlunda fakta som ofta engagerar barnen.
   I Sveriges landskap får eleverna möta spännande läsning om de olika landskapens sevärdheter, festivaler och evenemang. De får upptäcka typisk mat och dryck, sköna naturområden, badpalats, äventyrsparker och experimenthus. Intressanta personligheter inom film, idrott, konst, musik och litteratur dyker också upp i varje landskap.
   I Sveriges landskap får barnen svar på frågor som verkligen berör dem. Är Klings glass från Västergötland godast i Sverige? Hur många godisbilar tillverkas per timma hos Ahlgrens i Gävle? Är hela ishotellet i Jukkasjärvi endast byggt av is? Vems var idén att tillverka polkagrisar i Gränna? Vilken runsten har världens längsta runskrift? Till vilken liten ö flyger häxorna under påsknatten?
 
KOPIERINGSUNDERLAG ~ 50 sidor

Art nr  441………………..……………...445 kr

 

Guldkorn ~ Natur

Mona Balldin

I Guldkorn ~ Natur har tonvikten lagts på djur och växter, och hur väl de fungerar tillsammans. Arbetsbladen har rubriker som Växter kan göra sin egen mat, Växternas blommor, Träd och buskar, Lövträd och barrträd, Näringskedjor, Däggdjur, Fåglar, Insekter, Fiskar, Groddjur och kräldjur. Här finns även sidor om djurgrupper som Spindeldjur, Maskar, Blötdjur, Tagghudingar, Nässeldjur och mycket mer.
  
KOPIERINGSUNDERLAG
35 sidor med bilder i färg Skolår 4 - 9

Art nr  511………………………..…..395 kr

 

Tolv världsstäder

Mona Balldin

Nu låter vi våra elever få fara ut i den stora vida världen! I vårt nya läromedel Tolv världsstäder får de besöka spännande resmål i alla våra världsdelar utanför Europa. Tolv världsstäder passar precis som Tolv huvudstäder utmärkt som ett komplement till de traditionella läroböckerna och inte minst som roliga
och intressanta extrauppgifter.
   Varje huvudstad har texter och bilder, med rubriker  som bra att veta, mat, kuriosa, nära till, samt stadens smeknamn. Till de olika huvudstäderna finns det kluriga övningar av olika slag, t.ex. Ordkvadrater, Tipsfrågor, Ordflätor, Skriv rätt ord, Omkastade bokstäver, med mera.
   De tolv världsstäderna som vi besöker är i tur och ordning Delhi, Beijing, Tokyo, Kairo, Nairobi,
Kapstaden, Mexico City, Buenos Aires, Lima, Rio de Janeiro, New York och Sydney.

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 60 sidor i färg
Skolår 3 - 7

Art nr  423………………..……………...495 kr

 

Så kan man tro!

Mona Balldin

Alla människor har funderingar om livet.
De flesta tänker då på frågor som

- Varför vi lever här på jorden
- Vad som är meningen med livet
- Vad som är värt att leva för
- Hur allting började en gång
- Vad som händer efter döden
- Varför det finns så mycket ont i världen.

Sådana frågor brukar kallas livsfrågor eller
existentiella frågor. Det svar vi ger sådana frågor,
kan vi kalla vår livsåskådning.

Kursplanen för religionskunskap betonar att ämnet ska ge ökad förståelse för såväl egna som andras religioner och livsåskådningar.
   I Så kan man tro får eleverna lära sig hur de fem världsreligionerna, buddhism, hinduism, islam,
judendom och kristendom uppstod och ta del av deras ursprungliga grundtankar. De får också tillfälle att göra personliga reflektioner kring tros- och livsfrågor.
   Så kan man tro är rikt illustrerad. Faktatexter varvas med frågor och andra uppgifter. Eleverna får även tillfälle att diskutera, samt skriva ned sina tankar och funderingar.

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 55 sidor i färg Skolår 4 - 9

Art nr 424…………………..…….445 kr

 

Tolv huvudstäder

Mona Balldin

Låt era elever få besöka Tolv huvudstäder i Europa!Detta läromedel passar utmärkt som ett komplement till de vanliga läroböckerna och kan användas som material för temaarbeten och enskilda redovisningar, som roliga och intressanta extrauppgifter, samt som ett återkommande inslag i ”eget arbete” eller liknande.
   Varje huvudstad har texter och bilder, som handlar om kul att se och göra, mat, kuriosa, nära till … och stadens smeknamn. Dessutom finns en bild på landets flagga och en liten pratbubble-parlör.
   Till de olika huvudstäderna finns det kluriga övningar av olika slag, t.ex. Ordkvadrater, Tipsfrågor, Ordflätor, Skriv rätt ord, Omkastade bokstäver, Vem är jag?, samt Bortfallna bokstäver
   De tolv huvudstäderna som vi besöker är i tur och ordning Amsterdam, Athen, Berlin, Bryssel,Budapest, Lissabon, London, Moskva, Paris, Prag, Rom och Wien.

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 50 sidor i färg

Art nr  422………………..……………...495 kr       

 

Jag och andra

Mona Balldin

Så gott som dagligen talar vi med våra elever om
vad som är rätt och fel, hur vi bör handla i olika
situationer och hur vi kan agera för att samspel
och samarbete med andra ska fungera.
   Om elever regelbundet får samtala om etiska
frågor, skaffar de sig så småningom ett antalnycklar eller mönster för hur de kan samverkamed andra människor.
   Arbetet med läromedlet Jag och andra är tänktsom ett förarbete, för att givande samtal skakunna komma till stånd. Samtal, där så mångasom möjligt kommer till tals.
   Elevernas arbete med Jag och andra, läggergrunden för att alla ska förstå varandra bättre,kunna fungera tillsammans, hjälpas åt och samarbeta så bra som möjligt.
   Jag och andra är uppdelad i elva olika teman. Varje tema innehåller tre till fyra arbetsblad, som eleverna kan arbeta med. Bland de olika temans rubriker kan nämnas; Nöjd och glad, Mobbas och retas, Mitt problem, Ensam och utanför, Trygg eller rädd, Att vara modig, Rättvisa, Lögner: vita och svarta, Självförtroende, samt Jag blir så arg.

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 38 sidor i färg

Art nr 461…………………..…….445 kr

 

Dinosaurier och andra forntidsdjur

Göran Tengnäs

Följ med på en resa till dinosauriernas tid!
Lär känna fantastiska djur som segelödlan Dimetrodon eller jättekräldjuret Plateosaurus. Bekanta er med jätteväxtätare som Brachiosaurus, Diplodicus och Argentinosaurus. Smyg på dödligt farliga köttätare som Tyrannosaurus, Giganotosaurus och den största av dem alla, Spinosaurus.

Till havs möter ni Mosasaurus och Plesiosaurus, medan luften bjuder påjätteflygödlor såsom Pteranodon och Quetzalcoatlus.Mot slutet av resan får ni även träffa på fantastiska däggdjur, som numera ärutdöda. Det kan t.ex. vara Eohippus, Smilodon, grottbjörnen och mammuten.

Arbetssättet är enkelt. Varje dinosaurie eller däggdjur presenteras i pärmen på två sidor. På den första sidan kan eleverna självständigt eller tillsammans med klasskamraterna läsa en medryckande och målande text. Språket är luftigt och enkelt. I texterna presenteras spännande och ofta otrolig fakta om dinosaurierna, som eleverna verkligen kommer att bli fängslade av.

Den andra sidan är ett kreativt arbetsblad om dinosaurien eller däggdjuret.
Sidan innehåller en läcker bild att måla, ett antal Forntidsfrågor och tre stycken Saurusgåtor. Vidare finns där en del vi kallat Mina dinofakta. Här kan eleverna samla fakta, som de själva tycker är intressanta. Dessutom innehåller sidan ett arbetsmoment vi kallat för Den lille paleontologen. Här tillåts eleven att utforska och studera de olika djuren likt en nyfiken paleontolog. Sina resultat redovisar eleven genom en bildframställning.

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 55 sidor  Skolår 3 - 7

Art nr 431……………………………………….395 kr

 

 

 

Vikingar och riddare

Göran Tengnäs

I detta läromedel får eleverna möta vildsinta vikingar och höviska riddare!
   Varför var befolkningen i halva Europa rädda för vikingarna? Var alla vikingar farliga? Tänk att få lära sig mer om vikingarnas resor, om deras fartyg och deras vapen. Besök spännande platser som har anknytning till vikingarna, t.ex. Gårdarike, Miklagård, Lindisfarne, Normandie och Vinland.

   Möt också rustningsklädda riddare som spränger fram på sina eldiga hästar! Med lans i handen och svärdet vid sin sida. Lär dig mer om riddarnas liv, om torneringar, heraldik och riddarborgar, samt om legendariska riddare som kung Arthur.

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 55 sidor

Art nr  433………………..……………...395 kr       

 

Sveriges 25 underverk

Göran Tengnäs

I detta läromedel får eleverna läsa om traditionella sevärdheter som Göta kanal, Vasaskeppet och Drottningholm, men även om mer ålderdomliga turistmål som Birka, Visby ringmur och Rökstenen. De får möta riktiga höghöjdsprojekt som Kaknästornet, Långe Jan och vattentornet Svampen, men även mer moderna underverk som Turning Torso, Soluret i Pajala och Ishotellet i Jukkasjärvi.

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 66 sidor  Skolår 3 - 7

Art nr 411……………………….445 kr

 

Europas 25 underverk

Göran Tengnäs

Bland de underverk vi har valt ut från Europa, får eleverna läsa om välkända sevärdheter som Peterskyrkan,
Vasilijkatedralen och Versailles, men även om mer klassiska turistmål som
Stonehenge, Pompeji och Akropolis.
De får möta riktigt höga byggnader som Eiffeltornet, Big Ben och Lutande tornet, men även underverk av mer modernt snitt som London Eye, Atomium och Afsluitdijk.

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 66 sidor Skolår 3 - 7

Art nr  412………………………..445 kr

 

Världens 25 underverk

Göran Tengnäs

Nu är även Världens 25 underverk färdig! Precis som sina två föregångare om underverk i Sverige och Europa, presenterar vi nu intressanta sevärdheter från övriga världen. Bland de underverk vi har valt ut, får eleverna läsa om välkända sevärdheter som Frihetsgudinnan, Taj Mahal och Machu Picchu, men även om mer klassiska turistmål som Angkor Wat, Chichen Itzá och den kinesiska muren.
De får möta riktigt höga byggnader som Taipei 101, Petronas Towers och Niagarafallen, men även mer modernare underverk som Sydneys operahus, Kristusstatyn och Mount Rushmore.

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 66 sidor Skolår 4 - 8

Art nr  413………………………..445 kr

 

De gick till historien

Göran Tengnäs

Vilka personer gick till historien?
Dessa frågor har vi försökt att besvara, genom att ge ut vårt läromedel De gick till historien.
   I bokstavsordning presenteras 25 personer från hela världen, som vi verkligen tycker har gått till historien. Här möter vi Leonardo da Vinci, Columbus, Mozart, Djingis khan, Jeanne d´Arc, Caesar, Picasso, den heliga Birgitta, Ramses II, Sitting Bull, Chaplin, Atahualpa och många fler.
   På ett lättsamt, men informativt textblad, kan eleverna läsa om dessa människors uppväxt och vad som då eller senare i livet har gjort dem berömda.
   Därefter arbetar eleven vidare, genom att välja något av de två övriga arbetsbladen. Eleven kan välja att arbeta med ett frågeblad, som passar samman med textbladet.  På detta sätt tränas eleverna både i sökläsning och i läsförståelse. Eleven kan även välja att hämta det andra arbetsbladet om den historiske personen. Denna sida innehåller ett porträtt att måla, eller att använda som underlag för sitt eget bildskapande.
   Dessutom innehåller sidan hjälpord eller
stödord, som relaterar till textbladet. Med hjälp av dessa ord, kan eleverna själva skriva och
berätta om den historiska personen.

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 75 sidor Skolår 4 - 7

Art nr  451………………..……………...445 kr
 

Guldkorn ~ SO

Mona Balldin

Här presenteras arbetsblad med uppgifter om vatten, vulkaner, jordskorpan, natur och näring, vegetation, väder och klimat, demokrati och diktatur, politiska partier, brott och straff, världsreligioner, helgdagar, gudstjänstlokaler, heliga böcker, de första människorna, olika tidsåldrar, viktiga uppfinningar och mycket mer.

Pärmen är upplagd så, att först kommerarbetsblad, som har med geografi att göra, sedan kommer i tur och ordning blad, somberör samhällskunskap, religion och historia. När eleven gjort samtliga arbetsblad till ett visst ämne, finns det ett annorlunda ”alfabet”, där man kan pröva, vad man lärt sig och kommer ihåg.

KOPIERINGSUNDERLAG Skolår 4 - 9

30 sidor med bilder i färg.

Art nr  421…………………..……..395 kr